Hoofdpagina

Uit EdwinKoopman

Ga naar: navigatie, zoeken

Castro en Obama aan één tafel

vrijdag 10 april 2015

Een historische ontmoeting tussen Barack Obama en zijn Cubaanse collega Raul Castro; al maanden wordt erover gespeculeerd sinds de twee in december verklaarden de banden aan te halen. En komend weekeinde moet het dan gebeuren, en wel in Panama, waar presidenten van Noord- en Zuid-Amerika bijeen komen voor de Top van de Amerika’s.

Obama raul castro jef 131210 16x9 992.jpg
 Obama en Castro bij begrafenis Nelson Mandela

CubaJaObama raul castro jef 131210 16x9 992.jpgObama en Castro bij begrafenis Nelson Mandela2015/04/10


Luister vrijdagavond naar Nieuwsuur

Michiel Baud over de verhoudingen VS-Latijns Amerika (Bureau Buitenland)


Cuba: oude wijn, nieuwe zakken?

donderdag 9 april 2015

In december kondigden Barrack Obama en Raul Castro met een gelijktijdige toespraak ieder voor hun eigen volk historische veranderingen aan in de wederzijdse betrekkingen. Maar zijn die veranderingen wel zo spectaculair? Veel van de nieuwe maatregelen is oude wijn in nieuwe zakken. En wie goed rondkijkt op Cuba ziet dat het land de VS helemaal niet nodig heeft voor verandering.

IMG 0392.JPG
 Straat in Centrum Havana

CubaJaIMG 0392.JPGStraat in Centrum Havana2015/04/09


Het mag best historisch heten dat er weer topdiplomaten openlijk op en neer reizen tussen Washington en Miami. Er komt een nieuwe ambassadeur. Maar diplomatieke betrekkingen zijn er altijd geweest. Wat straks ambassade gaat heten, heette tot nu toe “Belangensectie”. Het is ook een beetje welk etiket je erop plakt. De nieuwe relatie maakt handel mogelijk. Maar nu al is Cuba de vijfde handelspartner van de VS. Voor miljarden per jaar worden voedsel en medicijnen gekocht. En de Cubanen zelf, die denken allang in termen van vraag en aanbod.
Cubanen zijn allang kapitalistisch (Trouw)
Ondernemend Cuba (VPRO)

Voor de politieke hervormingen kunnen ze de VS missen. Cubaanse journalisten schrijven op blogs over zaken die ze op hun werk niet kwijt kunnen. Nieuwe, professionele en zelfs kritische tijdschriften zien het licht – online en in print.
Cuba's nieuwe oppositie

En internet? Ja daar mankeert wat aan, maar daar hebben de Cubanen iets op gevonden.
El Paquete: offline internet in Cuba (VPRO)

Lees ook:
"Einde Koude Oorlog in Latijns Amerika" (Trouw)
Castro en Obama: twee geluiden (Trouw)
Relaties VS en Cuba op de helling (RTL)
Cuba en VS werken samen tegen ebola (EenVandaag)


Demonstrant gedood in Venezuela

woensdag 25 februari 2015

De dood van een demonstrant door een politiekogel in Venezuela kan leiden tot verdere geweldsescalaties. President Nicolás Maduro heeft de agent die het schot loste laten oppakken en zijn daad betiteld als “moord”.

Kluivert Roa.jpg
 Paniek rond het lichaam van Roa

VenezuelaJaKluivert Roa.jpgPaniek rond het lichaam van Roa2015/02/25


Dat laatste is opmerkelijk. Bij de 43 doden die vorig jaar vielen tijdens demonstraties, waarvan een groot deel door politiekogels, schoof Maduro steevast de schuld op de demonstrerende studenten en de leiders van de oppositie. Burgemeester Daniel Ceballos van San Cristobal en oppositieleider Leopoldo López werden vorig jaar opgepakt omdat ze aan het geweld en de doden schuldig zouden zijn.

Mogelijk is Maduro bang dat door de dood van de 14-jarige Kluivert Roa – hoogstwaarschijnlijk genoemd naar de Nederlandse voetballer Patrick Kluivert – opnieuw de vlam in de pan slaat. Het slachtoffer viel in San Cristóbal, en uitgerekend die stad was vorig jaar ook al het begin en de grote motor achter de landelijke studentenopstand. De vraag is wat de politiekorpsen hiervan vinden. Juist vorige maand werd een wet aangenomen die hen toestaat wapens te gebruiken tegen demonstranten, die hen dus moet beschermen tegen dit soort aanklachten.

Het incident komt te midden van oplopende spanningen tussen regering en oppositie. Vorige week werd oppositieleider en burgemeester Antonio Ledezma van Caracas opgepakt. Ongeveer een jaar geleden verdwenen oppositieleider Leopoldo López en burgemeester Ceballos van San Cristóbal achter de tralies wegens opruiing. Het proces laat nog op zich wachten. De repressie lijkt de repressie een antwoord te zijn op de sancties van de Verenigde Staten tegen hoge functionarissen binnen de Venezolaanse regering en hun familieleden. Zij krijgen geen visum meer en kunnen niet meer bij hun dollarrekeningen in de VS.

Washington zegt dit te doen in antwoord op de repressie tegen betogingen vorig jaar, waarbij tientallen demonstranten omkwamen door politiekogels. Op deze manier draaien de oppositieleiders op voor de internationale ruzie tussen twee staten. Vooralsnog komt de Venezolaanse regering goed weg met de criminalisering van de oppositie. Regionale organisaties zoals de OAS, Unasur en Celac wachten af met uitspraken of actie.

Venezuela criminaliseert oppositie
Venezuela schiet en martelt (Trouw)

Lees, luister en kijk ook:
In de rij in Venezuela (VPRO)
Crisis in olierijk Venezuela (NieuwsBV)
Geld genoeg maar niets te koop (Elsevier)
Studenten in opstand (Max)


Moord in Argentinië

donderdag 19 februari 2015

Honderdduizenden Argentijnen gingen gisteren de straat op om duidelijkheid te eisen rondom de dood van Alberto Nisman. Deze openbaar aanklager werd precies een maand geleden dood aangetroffen in zijn appartement, een dag voordat hij voor het Congres zou getuigen tegen president Cristina Fernández de Kirchner.

ShowImage.ashx.jpg
 Demonstratie tegen de moord

ArgentiniëJaShowImage.ashx.jpgDemonstratie tegen de moord2015/02/19


Sindsdien wemelt het van de complottheorieën over de dood van Nisman, die aanvankelijk zelfmoord leek te hebben gepleegd, maar in tweede instantie vermoord lijkt te zijn. Een kluwen van lijntjes naar Iran, de Israëlische Mossad, de Argentijnse geheime dienst, duistere spionnen, wapenvriendjes en de Argentijnse regering maakt het geheeld tot een politieke thriller, Holywood waardig. Op de achtergrond speelt de aanslag in 1994 tegen de Joodse vereniging in Buenos Aires, waarbij 83 doden vielen en die twintig jaar na dato nog altijd niet is opgelost.

Een poging tot reconstructie van de moord (Nieuwsshow)
Wie vermoordde Nisman? (VPRO)


Insulza: "Einde Koude Oorlog"

maandag 26 januari 2015

Het herstel van de betrekkingen tussen de VS en Cuba markeert het einde van de Koude Oorlog in Latijns Amerika. Dat zegt José Miguel Insulza, scheidend secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Insulza.jpg
 José Miguel Insulza

CubaJaInsulza.jpgJosé Miguel Insulza2015/01/26


Dit platform van 35 landen, in 1948 opgericht om de communisten uit de regio te houden, wordt al een halve eeuw getekend door de rivaliteit tussen Cuba en de VS. “Het Amerikaanse Ministerie van Koloniën”, noemde Fidel Castro de OAS ooit, omdat de club in 1962 Cuba royeerde, maar wel tientallen rechtse, door Amerika gesteunde dictators in zijn midden duldde. Vorige week was Insulza in Nederland.

Lees verder


Flap.JPG

Venezuela.jpg

Havana.jpg


Weergaven
Persoonlijke instellingen

Standplaats Edwin

De tijd in...

Amsterdam

  

Mexico City

  

Buenos Aires