Nieuws:141218 Cuba VS

Uit EdwinKoopman

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 8: Regel 8:
|Heeft Hoofdpagina=Ja
|Heeft Hoofdpagina=Ja
}}
}}
-
Vijftig jaar embargo heeft niet gewerkt om Cuba vrijer te maken, dus moet het roer om. Dat was de rode lijn in het betoog van Obama. Hij kondigde de opening aan van een Amerikaanse ambassade in Havana, herstel van de diplomatieke betrekkingen, het schrappen van Cuba van de lijst van staten die terrorisme steunen en het stimuleren van verkeer van personen, goederen en informatie van en naar het eiland. Ook nam hij zich voor het Congres te bewegen om een einde te maken aan het embargo dat sinds 1961 op Cuba rust.
+
“De mensen waren euforisch, moeders huilden, de mensen met wie ik samen reisde in de bus omhelsden elkaar zonder elkaar te kennen,” zegt journaliste Yaima Pardo telefonisch vanuit Havana. Net als veel Cubanen heeft zij hooggespannen verwachtingen van de versoepelingen van het Amerikaanse embargo die Barrack Obama gisteren aangekondigde. TV-kijkers zaten huilend bij de buis. Buitenlandse correspondenten peilen de stemming in Havana en registreren positieve reacties.
-
+
-
De toespraak van Castro duurde een minuut of acht, waarvan hij een groot deel wijdde aan de euforie over de vrijlating van de drie spionnen. Daarnaast beloofde ook hij herstel van de diplomatieke betrekkingen, normalisering van de relaties. Maar hij trad daarbij niet in detail. De verruiming voor reizen, voor toegang tot internet, het sturen van geld naar Cuba, het kopen van Cubaanse producten door Amerikanen, Castro zei er geen woord over. Terwijl Obama de ene na de andere versoepeling opsomde, veroordeelde Castro opnieuw het voortbestaan van het embargo. In partijkrant Granma wordt met geen woord gerept over het feit dat Obama überhaupt iets heeft gezegd.  
+
-
Mogelijk wist Castro niet van al deze maatregelen. In dat opzicht had hij beter met zijn mededeling kunnen wachten tot Obama was uitgesproken, dan had hij er meteen op kunnen reageren. Maar het is ook voorstelbaar dat hij niet wil dat deze informatie in Cuba al te bekend wordt. Het regime heeft het embargo nog altijd nodig om alles wat mis gaat in Cuba uit te kunnen leggen – ook de zaken die het gevolg zijn van mismanagement. Op internationale fora haalt Castro fel uit naar de “blokkade”, maar in werkelijkheid zou totale opheffing ervan het falen van de revolutie ontmaskeren. Daarbij zijn essentiële onderdelen van het embargo al jaren geleden opgeheven, zoals de export van voedsel en medicijnen.
+
Voor sommige Cubanen kan er veel veranderen. Er is bredere toegang tot internet beloofd. Reserveonderdelen voor Amerikaanse auto’s of apparatuur zullen weer verkrijgbaar zijn. De verhoging van de limiet voor het opsturen van dollars naar Cuba – van 2000 naar 8000 per jaar – is een zegen voor wie familie in de VS heeft. Veel van hen startten al kleine ondernemingen die sinds een aantal jaren zijn toegestaan. “Dit gaat ons en ons land voorspoed brengen,” reageert Carmen Ruiz vrolijk. Ze verhuurt kamers aan toeristen in Havana en ziet de vliegtuigladingen Amerikanen al komen.
-
<br><br>
+
 
-
[http://www.npo.nl/nos-met-het-oog-op-morgen/17-12-2014/RBX_NOS_556078 Twee leiders, twee toespraken (NOS, item op 30'30")]
+
Voor het Cubaanse regime is de verruiming van reizen en handel vanuit de VS een noodzaak om te overleven. Cuba redde het de afgelopen tien jaar dankzij goedkope olieleveranties uit Venezuela, maar dat land is bezig in een diepe afgrond te verdwijnen. Cuba is naarstig op zoek naar nieuwe economische kansen. Jongeren verlaten massaal het eiland, met vergrijzing tot gevolg. Vrijwel niemand gelooft nog in de huidige vorm van de revolutie. Handel met de VS kan de redding zijn.
-
<br>
+
 
-
[http://t.co/YPmnu8zQXI De verwachtingen voor de toespraken (RTL)]
+
Toch is de vraag is zeer hoe hard Castro op de rem gaat staan zodra versoepeling van het embargo gevolgen gaat hebben voor de machtspositie van de huidige leiding. In het verleden stonden “hervormingen” in Cuba steevast in het teken ven machtsbehoud. Obama’s aankondiging om de stroom van informatie “van en naar Cuba” te stimuleren is geen droomscenario voor een staat die zijn macht ontleent aan een informatiemonopolie. De gisteren vrijgelaten Amerikaan Alan Gross zat niet voor niets al vijf jaar vast wegens het importeren van communicatie- en satellietapparatuur.
 +
 
 +
Het Cubaanse regime heeft niet alleen belangen bij het opheffen van het embargo, dat al decennia lang fungeert als excuus voor alles wat in Cuba misgaat. In het openbaar haalt Castro fel uit naar de "blokkade", maar de totale opheffing ervan zou ook het falen van de revolutie ontmaskeren. Wat bindt zijn volk straks als er geen gemeenschappelijke vijand meer is? Overigens zijn essentiële onderdelen van het embargo al jaren geleden opgeheven, zoals de handel in voedsel en medicijnen, die Amerika de op vier na grootste handelspartner van Cuba maakt.
 +
 
 +
Dat Raul Castro niet hetzelfde beeld heeft bij de paringsdans met de VS bleek al uit de toespraak zelf. Castro prees het herstel van de diplomatieke betrekkingen en het streven de relaties te normaliseren, maar hij trad niet in detail. De verruiming voor reizen, toegang tot internet, het sturen van geld naar Cuba, en het kopen van Cubaanse producten door Amerikanen; hij zei er geen woord over. Terwijl Obama de ene na de andere versoepeling opsomde, veroordeelde Castro opnieuw het embargo. De toespraak van Obama is op de Cubaanse staatszender niet uitgezonden.
 +
 
 +
Deze realiteit zorgt vooral onder activisten en dissidenten voor scepsis. “Wat ontbreekt is een openbare agenda waarin de Cubaanse regering zich committeert aan de ontwikkeling van democratie,” twitterde de dissidente blogger Yoani Sánchez. “Ik denk niet dat er iets gaat veranderen,” zegt Alejandrina García van de Dames in het Wit, die protesteren tegen politieke gevangenen. Castro zal handelsvoordelen oppikken en voor hem bedreigende ontwikkelingen zoals democratisering traineren. “We zijn positief over de gevangenenruil en de onderlinge gesprekken,” zegt García. “Maar een ding weet ik zeker: zij gaan de macht niet overdragen.”

Versie van 30 jan 2015 om 11:24

Weergaven
Persoonlijke instellingen

Standplaats Edwin

De tijd in...

Amsterdam

  

Mexico City

  

Buenos Aires